Световната здравна организация излезе с нови насоки за това как трябва

...
Световната здравна организация излезе с нови насоки за това как трябва
Коментари Харесай

По-малко медицински процедури по време на раждане препоръча СЗО в нов наръчник

Световната здравна организация излезе с нови насоки за това по какъв начин би трябвало да протича естественото раждане. Целта на наръчника е да трансформира раждането в положително прекарване, оповестиха от организацията. 

Наръчникът включва 56 рекомендации. Според СЗО в международен мащаб се употребяват прекалено много инвазивни интервенции и интервенции без действителна здравна нужда от това. Досегашният метод не оставя на дамите време да проявят инстинкта си в процеса на раждането и по този начин той да се трансформира в положително житейско събитие вместо в здравна процедура, оповестиха от организацията. 

Една от главните промени, предложени от СЗО, е да отпадне един от главните правила в родилния развой сега - че разкритието на родилния канал е с по 1 см на час. Според организацията би трябвало да се регистрира, че всяко раждане е друго и този ритъм на разобличаване може да е нереалистично бърз за някои дами. Затова се предлага нов ориентир за обикновено протичащо раждане - разобличаване от 5 см за първите 12 часа при първо раждане 10 см на час при последващо. 

Друга значима рекомендация на СЗО е отричането на метода на премерване на таза преди раждане, с цел да се реши дали бебето ще успее да излезе по естествен път. Според организацията измерването се прави в ранен стадий на раждането и в някои случаи се взема решение за интервенция, без да е оставено задоволително време на тялото на дамата да се оправи с раждането и да се избегне оперативна интервенция. 

СЗО отхвърля и нуждата от бръснене на дамата и клизма преди раждането. 

Сред рекомендациите на организацията са още определени от дамата способи за облекчение на болката, като сред тях, с изключение на лекарства, може да са характерни способи на дишане, музика, масаж и други. 

На дамите би трябвало да се дава опция да се движат свободно в първия интервал на раждането и сами да избират поза за раждане, в която се усещат удобно, като се базира на инстинкта си. Освен това при нискорискова бременност би трябвало да се позволява на дамите да се хранят или да одобряват течности. 

СЗО предлага още дамата сама да избира дали да има компаньон по време на раждането и да има опция да изготви проект за раждането на бебето. 

Организацията настоява още дамата да бъде третирана с почитание и да има ефикасна връзка с екипа на болничното заведение. 

Според СЗО ненужните медицински интервенции би трябвало да бъдат избягвани, в случай че раждането напредва обикновено и дамата и бебето са добре. 

Според организацията не се предлага и потреблението на окситоцин за предизвикателство или стимулиране на раждането, както и на други лекарства за понижаване продължителността на раждането.

Препоръките включват и времето незабавно след раждането, като съгласно наръчника бебетата, които нямат здравословни проблеми, би трябвало да бъдат дадени веднага на майката, като се поддържа контакта кожа в кожа в първия час след раждането, с цел да се предотврати хипотермия и да се насърчи кърменето.

СЗО предлага още майката и бебето да не бъдат разделяни в първите 24 часа след раждането, като в същото време се намират в една и съща стая.  
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР